Międzynarodowy Konkurs Gotowania "Dzikie Pola"

Międzynarodowy Konkurs Gotowania „Dzikie Pola” skierowany jest do społeczności o różnych narodowościach, które zamieszkują nasz kraj, do różnych grup społecznych, etnicznych czy też wyznaniowych.

Włodzimierz Paprocki, prezes: - Często jest tak, że nie znamy siebie nawzajem, jest jednak miejsce przy którym możemy się poznawać, swoje kultury, zwyczaje i tradycje. Poznajemy się przy stole spożywając posiłki, rozmawiając, biesiadując, podpatrując w sztuce gotowania, przygotowując pieczołowicie potrawy w warunkach obozowych, bez prądu czy gazu. Okazuje się, że w takich warunkach można wszystko! Naszym dziełem jest pieczony w ziemi prosiak. Kopiemy dół, wykładamy go kamieniami, palimy ognisko, patrząc w nie i szukając czegoś co nam umyka, i doceniając to co jest najważniejsze - mir domowego ogniska…